fbpx

De invloed van Kleur

Bij het kiezen van jouw logo, het ontwerpen van je website of het inrichten van je kanalen moet er altijd een keuze gemaakt worden in het kleurgebruik. 

Het komt vaak voor dat iemand zijn lievelingskleur kiest maar helaas is dit niet altijd de slimste optie.

Wat kunnen kleuren?

Kleuren roepen bepaalde gevoelens en emoties op, kleur doet iets met ons! Elke kleur roept een ander gevoel op en dit heeft invloed op hoe jij gezien wordt. De ene kleur geeft ons rust en vertrouwen terwijl de andere kleur juist onrust oproept.

Naast gevoel en emotie geeft kleur ook informatie, kan het een waarschuwing zijn of kunnen kleuren verleiden. Soms wordt er met een kleur al genoeg verteld en zijn er geen woorden nodig om iets verder toe te lichten. Denk aan de rode en blauwe stippen op een kraan of de kleuren van een stoplicht.

Zelfs je gedrag en humeur worden beïnvloed door kleur, zo blijkt het dat het in een donkere kamer lastig is om blij en opgewekt te blijven. 

De betekenis van kleur

Hieronder zie je een tabel met alle kleuren en welk gevoel dat bij ons oproept. We pakken even de 4 basiskleuren eruit;

Rood

Krachtig – Energiek – Rijk – Opvallend

Rood wekt energie op en wordt daarom vaak gebruikt in reclame van bijvoorbeeld voedingsmiddelen, denk maar aan coca cola of McDonald’s.  

Ook heeft de kleur rood een grote attentiewaarde, iemand die een rood kledingstuk draagt zal opvallen. 

Eigenlijk straalt rood verschillende dingen uit die totaal niet samengaan, namelijk passie, liefde en lust maar daarentegen ook kracht, agressiviteit en waarschuwing. 

Blauw

Stabiel – Rustig – Kalm – Professioneel

Blauw staat lijnrecht tegenover rood. Terwijl rood op ons af komt blijft blauw juist van ons weg, hoe verder weg de kleur is hoe blauwer het lijkt.

Blauw staat ook wel voor het verstand, nauwkeurigheid, het intellect en de wetenschap. Het is een koele, koude kleur. Ijs en sneeuw hebben bijvoorbeeld een blauwe waas en onze huid wordt blauw als we het koud hebben.

Als je in een blauwe kamer zou staan word je rustig en kalm, van blauw licht gaan we ontspannen en zal je hart rustiger gaan kloppen. 

Groen

Jong – Gezond – Natuurlijk – Fris

Groen is een kleur van nieuw leven en in sommige culturen wordt deze kleur gezien als heilig.

Iedereen zal direct aan de natuur denken bij het zien van groen en zo associëren wij groene producten met verse producten.

Groen werkt rustgevend en verhoogt de focus, daarnaast is het ook een neutrale kleur. Rijkdom en welvaart worden ook wel geassocieerd met groen.

Geel

Opvallend – Waardevol – Positief – Energiek

Geel staat voor inzicht, optimisme en licht. Zo is geel ook de kleur van de zonnegoden. 

Het is opvallend, opdringerig en luid maar komt ook goedkoop over. In die zin is het dus niet een hele positieve kleur om te gebruiken voor jouw huisstijl.

Geel is ook het symbool voor gevaar. Het waarschuwt ons bijvoorbeeld voor giftige en ontvlambare stoffen en zwart gele lijnen waarschuwen voor obstakels.

Maar geel heeft ook positieve kanten , iemand in gele kleding wordt gezien als fris, intelligent en levendig. Een gele kamer voelt als vriendelijk.

Kleur

Kleur heeft dus een enorme impact op mensen. Wij onthouden dingen door visueel te denken en daar komt dus ook kleur bij kijken. Daarnaast heeft kleur invloed op onze aankoopbeslissing en het gevoel wat we hebben bij een bedrijf.

Kijk bij het kiezen van de kleuren goed naar wat je wilt uitstralen en overbrengen en maak aan de hand van dat een keuze. Jouw lievelingskleur is helaas niet altijd de beste kleur voor jouw merk.

Michelle van Laar

Michelle van Laar

Michelle is een gedreven marketeer die persoonlijkheid, lef en gezond verstand op de juist wijze combineert.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Copyright 2020 © Michellevanlaar.nl | Alle rechten voorbehouden | Onze algemene voorwaarde en privacyverklaring zijn van toepassing