fbpx
professionele website

De waarde van een professionele website | Wat is dat precies?

Ik zie veel ondernemers die zelf hun website bouwen. Dit is vaak de meest goedkope manier om een website te maken, want het kost de ondernemer alleen zijn tijd. En er zijn genoeg online. programma’s om uit te kiezen. Het ene wat lastiger om te begrijpen dan het andere, maar vaak kom je er wel uit. Andere ondernemers laten voor een spotprijs hun website ergens bouwen. Maar is goedkoop nou duurkoop? 

De eerste vraag die bij mij naar voren komt is, zal jij zelf of iemand die voor weinig geld een website bouwt de kennis hebben om ervoor te zorgen dat een potentiële klant wel op je website blijft? Of juist wel die ene aanvraag doet? Dat hij niet de weg kwijtraakt op je website? Weet je wel zeker dat alles op je website goed leesbaar is?

Misschien is zo’n website toch wat ingewikkelder dan we dachten… Websites gaan bij een bureau al snel weg vanaf € 1500,-. Dit is voor een starter natuurlijk wel prijzig. Dus hieronder wat technische- en vormgevingspunten om mee te nemen bij het ontwikkelen van jouw website. Zodat de kans groter is dat je met je website wel het gewenste resultaat boekt. 

Hosting

Allereest is de omgeving waar de website op gehost wordt al heel belangrijk. Als de reactietijd van de server namelijk langzaam is, gaat dat ten koste van jouw site. Als je website lang bezig is met laden, zal een potentiele klant mogelijk afhaken voordat hij jouw website überhaupt heeft bereikt. Goedkope servers zijn vaak overbelast. Dat maakt ze traag maar wel goedkoper om op te draaien. Laat je dus adviseren of doe zelf onderzoek naar een goede keuze. 

Beveiliging

Het is ook belangrijk dat je website veilig gehost wordt. De persoonsinformatie die je verzamelt van de gebruiker is zeer interessant voor hackers. Zij kunnen deze informatie namelijk gebruiken om fraude te plegen of om door te verkopen aan een andere partij. Ze kunnen zelfs systemen plaatsen op niet goed beveiligde websites. Deze informatie kan rechtstreeks worden doorgestuurd, zonder dat je dat zelf door hebt. Waar kan je een goed beveiligde website aan herkennen? Het slotje in de browser links bovenin naast de link.

Structuur

De structuur van de site is niet minder belangrijk. Een bezoeker moet binnen 4 keer klikken antwoord hebben op zijn zoekvraag. Als de bezoeker het niet goed kan vinden, is hij ook net zo snel weer weg. Als je een goede website-structuur hebt, dan zal een bezoeker niet verdwalen. Leid ze als een trechter naar waar je ze wilt hebben. Bundel de informatie zo veel mogelijk op één pagina.

professionele website

Linkjes op je website

De linkjes op je website moeten ook goed ingericht zijn. Kan je die inrichten? Ja dat kan! Het is belangrijk dat de linkjes de juiste waarde mee krijgen. Maar omdat jij misschien aan de voorkant niet kan zien of dat het geval is, is het belangrijk dat je er in ieder geval voor zorgt dat alle linkjes op je website werken. Een werkende link is een link die niet op een 404 pagina eindigt of een link die geen omleiding krijgt. Want een website met een linkje die niet werkt wordt afgestraft door Google.

Bijvoorbeeld: Stel je hebt 10 linkjes op je pagina, voor elke werkende link krijg je 1 punt. Slechts 2 van deze linkjes lopen goed, dus je hebt van de 10 punten die je kon halen maar 2 punten behaald. 

Deze score kan dus veel beter.

Afbeeldingen

Voor de vindbaarheid en de laadtijd van je website is een kleine bestandsgrootte van je afbeeldingen van groot belang. Daarnaast doet een onscherpe foto ook veel met de uitstraling van je website. Investeren in een goede fotograaf of zelf een aantal goede, mooie foto’s maken is zeker geen slecht idee. Een goede balans tussen de bestandsgrootte en de scherpte is erg belangrijk.

Teksten

De tekst op je website is ook belangrijk. Maar moet je nou een lange tekst maken of leest niemand dat? Het antwoord hierop is niet super eenvoudig. Want ga je voor de vindbaarheid dan is een langere tekst aan te raden. Er is dan voldoende ruimte voor de tekstschrijver om de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden op te nemen in de tekst.  

Mocht je toch zelf je teksten schrijven, houd dan het volgende in de gaten:

 • Gebruik tussenkopjes met kernwoorden die duidelijk weergeven waar het tekstblok over gaat. Wij zijn scannende lezers, maak daar gebruik van.
 • Gebruik de taal van je doelgroep.
 • Maak waar het mogelijk gebruik van opsommingen. Deze nodigen uit tot lezen.
 • Deel tips of succesverhalen met je klanten.
 • Schrijf doelgroepgericht. Spreek de lezer aan (gebruik ‘u’ of ‘je’) en betrek hem bij de tekst. Vermijd het gebruik van vage termen als ‘men’.
 • Vermijd onnodige hulpwerkwoorden als ‘worden’, ‘zullen’ en ‘kunnen’ en twijfel woorden zoals ‘misschien’, ‘eventueel’ en ‘wellicht’.

Meer tips over het schrijven van web teksten lees je HIER

Actie op de website

Je wilt natuurlijk wel een website die actie oplevert, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Allereerst adviseer ik altijd om 1 groot doel voor je website te kiezen en een wat (kleiner) doel per pagina. Ik zeg altijd: Als je je klant de keuze geeft, kiezen ze niet! Denk dus goed na over wat je wilt dat de bezoeker gaat doen. Welke actie gaat hij uitvoeren op je website? Bedenk ook hoe “logisch” deze actie is voor de bezoeker op dat moment. 

Kleurkeuze op je website

Bij het kiezen van de juiste kleuren is het raadzaam om je vast te houden aan je huisstijl en gebruik niet meer dan 3 of 4 kleuren. 

De invloed van kleur op het gevoel:

 • Blauw vertrouwen en helderheid
 • Bruin aards en gewichtig
 • Rood warmte en kracht
 • Oranje vrolijk en veilig
 • Geel creatief en licht
 • Groen natuur en gezond
 • Roze liefde en zorg
 • Paars kwaliteit en luxe
 • Grijs elegant en neutraal
 • Zwart geraffineerd en chique

Dus kies de kleur niet alleen omdat je deze mooi vindt, maar ook omdat je wilt dat de potentiële klant voor jou kiest. 

Lees HIER meer over de invloed van kleur!

Lettertypes

Wat betreft de lettertypes is het belangrijk dat je maximaal 3 lettertypes voor je website kiest. De lettertypes moeten ook goed leesbaar zijn. Gebruik voor de leestekst een leesbaar lettertype en speel ook een beetje met de regelhoogte en letterafstand voor de leesbaarheid. Voor een klassieke look kan je een serif-lettertype pakken. Terwijl een rounded sans serif een meer speelse look heeft. Een goed leesbaar font is dan weer de sans serif. Deze is dus goed voor tekst die goed leesbaar moet zijn. Het kapitaliseren van het lettertype kan weer zorgen voor een zakelijke look.

Eva Noort

Eva Noort

Hoi!! Mijn naam is Eva, ik ben eigenaresse van Webvelopment. Ik ontwerp en bouw nieuwe websites en help ondernemers bij het optimaliseren van hun bestaande website. Door mijn brede, veelzijdige kennis heb je één aanspreekpunt en krijg je altijd persoonlijke aandacht. Het resultaat is een website waarbij ontwerp, techniek en vindbaarheid optimaal op elkaar afgestemd zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Copyright 2020 © Michellevanlaar.nl | Alle rechten voorbehouden | Onze algemene voorwaarde en privacyverklaring zijn van toepassing